Totalt antall sidevisninger

lørdag 7. januar 2012

Foccacia - Perfekt Tapasbrød! Oppskriften : 1kg hvetemel, 0,5 liter vann, 50 gr. gjær (1 pose tørrgjær), 30 gr. sukker, 70 gr rapsolje eller annen nøytral olje, 10 gr. salt og 1 egg.

Bland alle ingrediensene i bakebollen, og spe med vannet som skal være fingervarmt. (37c).

Deigen skal eltes sammen på sakte fart (på min Kenwood major bruker jeg gir 0,5). Nå bør deigen eltes i ca 10 minutter. Den kan virke litt løs, men vil samle seg under elteprosessen. Deigen skal også med fordel være litt løs når den er ferdig eltet. Dette fordi under heveprosessen vil en del av væsken fordampe, og noe vil trekke inn i deigen. Når det er igjen 1 minutt av eltetiden, tilsett 2-3 ss olje og jobb det godt inn. Litt høyere fart her.
Nå er deigen klar for heving!
Dekk den til med et kjøkkenklede e.l. og sett den lunt. Husk at gjærdeiger er følsomme for trekk.
La den heve opp i bollen i ca 1/2 time og slå den så ned med hendene igjen. Gjenta dette 2-3 ganger. Hevetiden bør altså ideellt sett ta ca 1,5 til 2 timer :-)

Nå er deigen klar for utbaking! Denne mengden passer godt til en vanlig ovnsform eller brett. Press og kjevle deigen ut så den passer brettet du har. Den skal være ca 1,5 cm tykk. La den så heve til dbl størrelse under et klede. Tips! -vær forsiktig med deigen etter siste heving, ikke jobb den for mye, da blir den mye lettere å klemme ut i forma :-)


Et utvalg utmerket topping...

Nå kan vi starte med toppingen. Bruk fingrene og lag fordypninger med jevne mellomrom i deigen. Skvett over med en god olivenolje, dryss på rosmarin og flaksalt. f.eks maldonsalt. Stek på nest nederste rille i ca 20 min på 220 c. (alle ovner er forskjellige, så følg gjerne med) Avkjøl deretter på rist.( Man kan tappe med fingeren under brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Det vil da bli en hul lyd :-))

Jeg liker å variere toppingen litt med f.eks oliven, fetaost, soltørkede eller ferske tomater osv.. som trykkes lett ned i foccaciaen før steking, litt hvitløk er også effent, det er bare å prøve seg fram. Med mye topping blir brødet en rett for seg selv, kanskje med litt god dressing eller pesto til :-)Da var herligheten ferdig, og apetitten er på topp :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar