Oppskriften:
Dagen før eller min 4 timer før baking: Rør ut 200 gram sammalt rug grov med kaldt vann og en gjærklump på størrelse med en ert. Blandingen skal ha en "grøtkonsistens". Sett også 100 gram havregryn i vann til det blir havregrøt. La dette stå til neste dag.
![]() |
Rughev og havregrøt |
Elt sammen til en smidig deig. (ca 5-7 min på lav fart)
La deigen forheve i 30 min på en lun plass, slå den sammen og gjenta dette 1-2 ganger.
Del så opp i passe emner og legg i smurte former. Dekorer med snitt eller frø.
![]() |
Rist solsikkekjerner i en tørr panne |
La så brødene etterheve opp til kanten av forma. (dbl størrelse)

Stek i forvarmet ovn på ca 200c i ca 30 min. (For større former, noe lengre steketid)
For å sjekke om brødet er ferdig stekt, kan man hvelve det ut av formen, og banke under brødet med fingeren. Det skal være en hul lyd hvis brødet er ferdig.
![]() |
Dekorer etter ønske. Her med gresskarkjerner. |

Hei. Takk for en super oppskrift. Lurer på hvor grove disse brødene er mtp brødskalaen?
SvarSlett